Het land Griekenland

De formele naam van Griekenland in het Grieks is Ελλς (Ellás), wat internationaal vaak vervormd wordt. Deze naam wordt door sommige Grieken ook in andere talen geprefereerd (‘Welcome to Hellas!’) en Grieken noemen zich ook in andere talen wel Hellenen, naar het Griekse woord "λληνες".

Het Nederlandse woord Griekenland, alsmede verwante namen in veel andere talen, komt van het Latijnse Magna Graecia, waarmee de Romeinen aanvankelijk het door Grieken gekoloniseerde deel van Zuid-Italië en later de volledige door Grieken bewoonde wereld aanduidden. Overigens komt dit woord op haar beurt wel weer uit het Griekse Γραικς (Graikós) voort, volgens Aristoteles een oude naam voor het Griekse volk.

Bevolking

De bevolking bestaat voor het grootste deel uit etnische Grieken met kleinere groepen Albanezen, Turken en Bulgaren. Ook wonen er vele andere nationaliteiten vooral uit Europa en het middenoosten.

Geschiedenis

Tot 1000 v. Chr. werd Griekenland geregeerd door vele verschillende leiders van diverse afkomst. Het gebied groeide uit tot een mengsel van onafhankelijke stadsstaten, waarvan velen kolonies in het Middellandse-Zeegebied vestigden. De klassieke Griekse cultuur, die rond Athene wordt gecentreerd, bereikte zijn hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus alvorens het werd veroverd door Philippus II van Macedonië in 338 v. Chr. Het gebied werd later gecontroleerd door de Romeinse en Byzantijnse imperia alvorens het werd geabsorbeerd in het Ottomaanse imperium (1456).

In 1829 bereikte Griekenland zijn onafhankelijkheid en vestigde een constitutionele monarchie. Er volgde een militaire staatsgreep in 1967 en een democratische republiek werd gevestigd in 1974.

Griekenland is sinds 1981 lid van de Europese Unie.

Bezienswaardigheden

Enkele beroemde bezienswaardigheden in Griekenland zijn de tempel van Apollo Epicurius te Bassae, de archeologische plaats Delphi, de Akropolis van Athene, de berg Athos, het Meteora-klooster, en de archeologische plaats Epidaurus.

Flora en fauna

De flora van Griekenland omvat tegen de 5000 soorten hogere planten, hetgeen in verhouding tot het niet zo grote landoppervlak een hoog aantal is. Een deel van de verklaring hiervoor is dat Griekenland door de zuidelijke ligging in de ijstijden relatief buiten schot is gebleven voor de verwoesting en sterke verarming door de alles kaal schrapende ijsmassa's. De soorten die in het gebied voorkwamen konden zich voor een groot deel handhaven. In Nederland bijvoorbeeld hebben na de ijstijden vrijwel alle hogere planten zich vanuit zuidelijker gelegen streken opnieuw moeten vestigen. Een andere reden voor de rijkdom is het 'verbrokkeld' karakter van Griekenland: door de vele eilanden konden zich op veel plaatsen soorten ontwikkelen die nergens anders voorkomen endemische soorten. Tenslotte is de variatie aan klimaat in Griekenland, vanaf volkomen mediterraan tot de eeuwige sneeuw op de Olympus, zeer groot. Behalve in de temperatuur zijn er ook belangrijke variaties in de hoeveelheid regen die per streek jaarlijks valt. Griekenland telt ongeveer evenveel soorten als het circa vier maal zo grote Spanje, dat toch ook tal van gebergten en een grote diversiteit aan klimaten heeft. Het enige deels in Europa gelegen land dat per oppervlakte even divers is als Griekenland, is Turkije waar volgens een recente telling 9222 hogere plantensoorten zouden voorkomen (en ook daar is de reden 'verbrokkeling: Turkije kent veel geisoleerd liggende gebergten). Belangrijke families zijn de Asteraceae, Fabaceae, Campanulaceae, Boraginaceae, Brassicaceae en Orchidaceae en natuurlijk de grassen maar er zijn nog veel meer soortenrijke families. Het gehele jaar door zijn volop bloeiende planten aan te treffen: in januari tot maart veel orchideeen en lelie-achtigen, iets later in het jaar de Koolachtigen, gevolgd door een lawine van klokjesbloemen, primula's, distelachtigen midden in de zomer. In de laaglanden zijn de zomers kurkdroog en de vegetatie verdort, maar hoog in de bergen staat juist dan alles in bloei. De bloei van de soorten verloopt naarmate het jaar volgt naargelang de hoogte boven zeeniveau en in augustus staan op de Pindus en Olympus nog heel wat soorten in bloei. Een eiland als Kreta dat een-derde keer de oppervlakte van Nederland heeft, herbergt circa 2000 plantensoorten waarvan circa 10% nergens anders voorkomt.

 

Dafnoudi (incl. auto)Tussen cipressen en prachtige bougainvilles vinden we dit paradijsje: Hotel Dafnoudi. Wat een sfeertje hier! We zijn vrolijk verrast als we aankomen. We lopen de tuin in en zien het heerlijke zwembad. Dat ziet er wel erg uitnodigend uit! Nadat we onze koffers naar onze kamer hebben gebracht, is het eerst tijd voor een verkoelende duik in het zwembad. Dit hadden we echt even nodig! Zo te zien hebben we een heerlijke plek uitgekozen voor onze vakantie op Kefalonia. En we besluiten dan ook om hier de rest van de dag lekker te blijven? We sluiten de dag af met een heerlijk wijntje op ons balkon.

vanaf
EUR 374


Andere Antipata aanbiedingen